perjantai 26. marraskuuta 2010

Tytöttelystä

Kun feministinaiset puhuvat "tytöttelystä", he viittaavat sillä yleensä etenkin keski-ikäisten miesten tapaan nimittää nuoria (tai vanhempiakin) naisia "tytöiksi" selkeästi alentavaan ja ylimieliseen tapaan. Kun minä puhun tytöttelystä, tarkoitan naissanojen käyttämistä viitattaessa minuun, oli se sitten tiedostettua tai ei, ilkeämielistä tai ymmärtämätöntä.

Ensimmäisellä (ja toisella, ja kolmannella) kerralla minuun kohdistuva tytöttely kuulostaa samalta kuin se, jos joku kutsuisi minua vahingossa väärällä nimellä. Korjaan käsityksen, selitän tarvittaessa. Kun samalle ihmiselle on sanottu useita kertoja ilman että tämä edes yrittää korjata puhetapaansa, alkaa keittää. Ymmärrän lipsahdukset. Ymmärrän sen, etteivät ihmiset voi tuosta vaan muuttaa tehokkaasti kulttuurin takaraivoon hakkaamia käsityksiä. Mutta silloin, kun läheinen ihminen ensin parin viikon verran yrittää oikein tosissaan ja sitten palaa käyttämään naissanoja systemaattisesti, herää huolestuttavia kysymyksiä. "Pitääkö tämä ihminen identiteettiäni jonain (tosi nopeasti) ohi menevänä vaiheena?" "Testaako tämä ihminen minua jotenkin?" "Suhtautuuko tämä ihminen minuun vakavasti lainkaan?"


Tänä aamuna väsyttää.

(Kun tytöttelen naisia, en tarkoita sitä alentavasti. Mut oon vähän infantiili ja puhun tytöistä ja pojista kun se on mulle luontevampaa kuin naisista ja miehistä puhuminen. Koitan kuitenkin parantaa tapojani.)

8 kommenttia:

  1. Miten toivoisit sinua kutsuttavan? Joissain tilanteissa tyttö/nainen/poika/mies on se sopivin termi. Mitä jos kaverisi ohjaa jonkun tuntemattoman sinun luoksesi, eikö hän voi sanoa "tuo tyttö tuolla" jos se on kätevin tapa ilmaista tuntemattomalle ketä tarkoitetaan?

    VastaaPoista
  2. Ihminen, henkilö, Sade, tyyppi, "toi-turkoosipipoinen-tuolla".

    Ja sit tietysti kun transitioni etenee niin toivon mukaan ei ole järkevää viitata minuun sukupuolitermeillä kun lopputuloksesta voi olla varsinkin kauempaa vaikea sanoa.

    VastaaPoista
  3. In my case, I have to tell people every day that my name doesn't contain I-letter. My name isn't Jungi, my name isn't Jong, not Jang, not Jangi, not Jongi, not Junki, not any of those. For crying out loud, Jung has only three pronounceable letters, shouldn't be that hard for a race that has developed fire, wheel or hydrogen motor.

    VastaaPoista
  4. Kaupan kassana työskentelevä kaveri sanoi olevansa mieluummin kassaneiti tai -tyttö kuin -täti. Minä itse pidin aikoinani häiritsevänä ylipäätään koko sukupuolitermin käyttämisen. Miksei voi sanoa ihan vain 'kassa'? Tai, jos haluaa tehdä eron kassakoneen ja -työntekijän välillä, kassahenkilö tai rahastaja? Asiakaspalvelija? Toi-tyyppi-jolla-on-ahdistunut-tekohymy-ja-pöljät-työvaattet?

    Miksi kassalla työskentelevän naisen sukupuoli pitää mainita, vaikka enemmistö alan työntekijöistä ovat naisia, mutta harvinaisuus, kassana työskentelevä mies ei ole kassapoika tai -setä?

    VastaaPoista
  5. ^Kaikki kassatyypit ovat kassa(tyyppejä toki, mutta)neitejä kunnes toisin todistetaan. Parrasta ja tisseistä riippumati.

    Oikeasti taidan sanoa "kassa".

    Lapsilleni sanon ihmisiä ihmisiksi. Ja lapsia lapsiksi tai kavereiksi. En mene olettamaan, että kyseessä on tyttö, vaikka sillä olisi vaaleanpunainen mekko ja letit päässä.

    Miten toimit, Sade, wc-asioissa (en halua tietää kakkaatko!!!1) ja pukukopeissa? Maailma kun on niin epä-unisex. Wc toki on helppo valita - se mikä on lähellä tai lyhyempi jono, mutta pukukoppia ei voi itse valita, vaan on mentävä joko naisille tai miehille osoitettuun.

    Eli miten toimit nyt, ja miten sinun kuuluisi toimia sitten joskus jos/kun?

    - Terhi R

    VastaaPoista
  6. Terhi, käyn nykyisellään ensisijaisesti invavessassa (kolme sukupuolta = miehet, naiset ja invalidit), toissijaisesti siinä, missä on lyhin jono ja naistenvessassa noin niinkuin sisäsiististi sit jos muu pettää. Käytän uimahalleissa yms. naisten pukutiloja.

    Ideaalitilanteessa toki olis unisexjuttuja. Jos niitä ei tule, pitänee minun jatkaa naisten tilojen käyttämistä, kun passisukupuoli ja genitaalit kuitenkin pysyvät samana. Ja kuka jotain pippeleitä haluiskaan pukutiloissa katella hyi.

    VastaaPoista
  7. Jaottelu invalidi- ja normivessoihin kun ei liity sukupuoleen, vaan ensinmainittujen kohderyhmän jäsenten fyysisiin ("oikeisiin") vaikeuksiin toteuttaa tarpeensa. Niille on selkeästi osoitettu tarve ja käyttötarkoitus, mutta tällä tavoin olet itsevaltaisesti päättänyt varata muita huonommassa asemassa oleville kohdennettuja resursseja.

    (Okei. Se on vaan invavessa, mutta periaatteet!)

    Miten perustelet itsesi rinnastamisen invalideihin?

    VastaaPoista
  8. Invavessoja ei yleensä ole sukupuolitettu, joten niiden käyttö tuntuu mukavammalta.

    Jos näyttää todennäköiseltä, että invavessaa tarvitsee seuraavien 5 minuutin aikana joku oikeasti liikuntarajoitteinen, en toki varaa sitä.

    VastaaPoista